Prezydent Paweł Adamowicz nie żyje

Prezydent Paweł Adamowicz nie żyje

Lekarze walczyli o życie prezydenta od wczorajszego wieczora. W nocy przeszedł długą, 5-godzinną operację Z najgłębszym żalem musimy państwa poinformować, że przegraliśmy walkę o życie pana prezydenta. Pan prezydent Adamowicz zmarł. Cześć jego pamięci – powiedział po 14.30 doktor Tomasz Stefaniak Z całego świata spływają kondolencje po śmierci prezydenta Gdańska. onet.pl, wp.pl, Rzadko się zdarza aby publicyście zabrakło słów komentarza. Może nie jestem publicystą. Ale pewniej ogrom tej tragedii poraża. Może lepsze będzie milczenie. Niech odpoczywa w Pokoju. Łączę się z bliskimi ś.p. Pana Prezydenta Pawła Adamowicza. (jmm)

Adwokat Czesław Jaworski 1934 – †2018

Adwokat Czesław Jaworski 1934 – †2018

Adw. Czesław Jaworski, redaktor naczelny „Palestry”, były Prezes Naczelnej Rady Adwokackiej, jeden z największych autorytetów w środowisku adwokackim zmarł 1 września. Za kilka dni, 6 września skończyłby 84 lata. Urodził się w 1934 roku w Warszawie. W latach 1952-1956 studiował prawo na Uniwersytecie Warszawskim. Aplikację adwokacką odbywał w Olsztynie, na listę adwokatów został wpisany w roku 1960. Już w cztery lata po egzaminie adwokackim powierzono mu funkcję zastępcy rzecznika dyscyplinarnego NRA. Później pełnił obowiązki m.in. sekretarza i wicedziekana ORA w Warszawie, a także wiceprezesa NRA. W roku 1995 Krajowy Zjazd Adwokatury wybrał adw. Czesława Jaworskiego na prezesa NRA. Stanowisko to pełnił przez dwie kadencje – do roku 2001 r. Niemalże […]

Zmarł najwybitniejszy artysta sztuki kulinarnej

Zmarł najwybitniejszy artysta sztuki kulinarnej

Paul Bocuse, jeden z największych francuskich kucharzy wszech czasów, zmarł w sobotę w wieku 91 lat – poinformował minister spraw wewnętrznych Francji. „Monsieur Paul, to była Francja, prostota i wspaniałomyślność, doskonałość i sztuka życia, opuszcza nas papież gastronomii, niech nasi przywódcy, w Lyonie, jak w czterech zakątkach świata, długo kultywują owoce jego pasji”. – napisał minister w tweecie. Ojciec francuskiej gastronomii miał 91 lat. Prowadził liczne restauracje, w tym L’Auberge du Pont de Collonges niedaleko Lyonu. The Culinary Institute of America w 2011 nagrodził Paula Bocuse’a tytułem Kuchmistrza Stulecia (Chef of the Century). Urodzony 11 lutego 1926 r. W rodzinie kucharzy od pokoleń, w Collonges-au-Mont-d’Or, ten epikurejczyk z bezgraniczną energią, […]